MARMAT Zakład Specjalistyczny Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji Marian Matusiak
„System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, zwany dalej „Systemem HACCP to postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka występowania zagrożeń podczas wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. System ten ma również na celu określenie metod ograniczenia zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych”
Zgodnie z definicją w ustawie z dnia 11.05.2001r o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Z definicji tej wynika, że HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) w tłumaczeniu Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, to system którego istotą jest rozpoznanie i monitoring wszelkiego rodzaju zagrożeń (chemicznych, biologicznych i fizycznych), które mają niekorzystny wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne żywności. System stosowany jest w przemyśle spożywczym w celu zapobiegania możliwym zagrożeniom żywności poprzez stosowanie kontroli na tych etapach produkcji, gdzie prawdopodobieństwa pojawienia się zakażenia jest możliwe do zminimalizowania lub całkowitego wyeliminowania.
Najistotniejsze elementy systemu HCCAP to:
Wdrożenie systemu HCAAP jest sprzyjające dla wszystkich stron: przedsiębiorców, konsumentów a także instytucji rządowych i niesie za sobą wiele korzyści min:
Wdrażanie systemu HACCP w zakładzie prowadzi również do usprawnienia procesu produkcji, zwiększania świadomości pracowników co do wczesnego wykrywania nieprawidłowości, zdyscyplinowania załogi w wykonywaniu codziennych czynności związanych z higieną osobistą podczas produkcji i przetwarzania żywności oraz zmniejszenia reklamacji i wyrobów niespełniających wymogów bezpieczeństwa zdrowotnego dzięki czemu zmniejszają się koszty związane z rekompensatami.
Podsumowując – SYSTEM HACCP:
Bardziej szczegółowe informacje o systemie HACCP -> kliknij