+48 601 981 938

Baza wiedzy

Deratyzacja

Pozbycie się gryzoni z okolicy jest wymagającym zadaniem zarówno pod kątem logistycznym, jak i finansowym. Próby samodzielnego zlikwidowania problemu często kończą się niepowodzeniem z powodu niewystarczających środków oraz braku wiedzy o odpowiednim do tego podejściu. Wiele dużych miast (np. Kutno czy Łódź) ma nieustający problem z gryzoniami. Są one szkodnikami, które przynoszą wiele strat zwłaszcza w przemyśle żywieniowym, ale potrafią dać się we znaki także zwykłym mieszkańcom. Nasza oferta zwalczania myszy i szczurów jest z tego względu kierowana zarówno do przedsiębiorstw, jak i klientów indywidualnych. Profesjonalna pomoc zawsze okazuje (...)

Dezynfekcja

Od blisko 30 lat zajmujemy się oczyszczaniem i odkażaniem wszystkich rodzajów pomieszczeń, które potrzebują solidnej dezynfekcji. Zdobyte przez ten czas doświadczenie pozwala nam na podjęcie się nawet najtrudniejszych zadań z maksymalną skutecznością. Jak wygląda przygotowywanie pomieszczeń? Ponieważ odkażanie może odbyć się w każdym pokoju, należy uprzednio przygotować miejsce do wykonania czynności oczyszczających. W tym celu powinno się przykryć wszystkie przedmioty, które mogą mieć pośredni kontakt ze środkami chemicznymi wykorzystywanymi przy zabiegu. Dotyczy to zwłaszcza żywności, zastawy stołowej, misek czy karm dla zwierząt, zabawki, kosmetyki itp. (...)

Dezynsekcja

Występowanie owadów w domach, sklepach czy magazynach potrafi być uciążliwym problemem. Zwalczanie nieproszonych gości domowymi sposobami jest zazwyczaj nieskuteczne i nie przynosi pożądanych efektów. Profesjonalny zakład może natomiast z łatwością pozbyć się wszystkich niedogodności – dezynsekcja pozwoli usunąć nie tylko owady latające, ale także mrówki, chrząszcze czy inne insekty żyjące wśród ludzi. Zagrożenie, którego nie warto lekceważyć Ze względu na zależność od człowieka, bardzo ciężko trwale zlikwidować szkodniki nawet w wyjątkowo czystych pomieszczeniach. Największy problem pojawia się w restauracjach, zakładach przetwórstwa spożywczego czy wreszcie w magazynach z żywnością. (...)

GHP i GMP

Zgodnie z definicją w ustawie z dnia 11.05.2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia: Dobra Praktyka Higieniczna GHP – „to działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.” Dobra Praktyka Produkcyjna GMP – „to działania, które muszą być podjęte i warunki które muszą być spełnione, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w ten sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności zgodnie z przeznaczeniem.” Zgodnie z definicją (...)

HACCP - System zapewnienia bezpieczeństwa żywności

„System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, zwany dalej „Systemem HACCP to postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka występowania zagrożeń podczas wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. System ten ma również na celu określenie metod ograniczenia zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych” Zgodnie z definicją w ustawie z dnia 11.05.2001r o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Z definicji tej wynika, że HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) w tłumaczeniu Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, to system (...)

I.F.S. - International Food Standard

I.F.S. – (International Food Standard) – inicjatywa podjęta przez Organizację zajmującą się Globalnym Bezpieczeństwem Żywności oraz przez CIES – Forum Biznesu Żywnościowego. Nowe wersja standardu stawia bardzo wysokie wymagania w zakresie szeroko pojętej higieny produkcji oraz obrotu żywnością na wszystkich etapach jej wytwarzania „od pola do stołu” zwracając uwagę na aspekty zdrowotne i bezpieczeństwo produktu w bardzo szeroko rozumianym zakresie satysfakcjonującym klienta.

Ozonowanie

Pojawienie się nieprzyjemnych zapachów w pomieszczeniach zawsze jest związane z niezauważalnym rozwojem bakterii, grzybów czy wirusów. W wielu przypadkach może się to negatywnie odbić na zdrowiu lub życiu osób przebywających w tak zanieczyszczonym budynku. Aby tego uniknąć, należy skorzystać z profesjonalnej pomocy. Całe województwo łódzkie może zdecydować się na nasze usługi polegające na usuwaniu przykrych zapachów i drobnoustrojów we wszystkich typach budynków. Na czym polega ozonowanie? Do tej metody wykorzystuje się specjalnie przygotowany ozon. Jest całkowicie bezpieczny dla ludzi oraz zwierząt, ponieważ jego dawka nie przekracza (...)

System kontroli szkodników

Zwalczanie os jest jedną z misji wykonywanych przez zespół MARMAT. Złożony proces przeprowadzamy za pomocą wszelkich środków zapobiegawczych, zaczynając od rozpoznania i oszacowania ryzyka ich wystąpienia. Na podstawie zgromadzonych informacji dostosowujemy właściwe metody ograniczenia. Kontrola w mieście Kutno pozwoli zapobiec wystąpieniu os na terenie zakładów produkowania żywności, prywatnej posesji oraz innych powierzchni. Warto zdecydować się na podobne działanie. Owady zdolne są m.in. do przenoszenia na żywność drobnoustrojów chorobotwórczych, dlatego stanowią realne zagrożenie dla człowieka, szczególnie uczulonego na jad. Mogą również zakładać gniazda w miejscach (...)